? ??????????????Could This Be Real?? ????? ?? ???Rating: 5.0 (1 Rating)??33 Grabs Today. 1168 Total Grabs.
??????Preview?? | ??Get the Code?? ?? ?????Splatter Pattern? ????? ?? ???Rating: 3.9 (11 Ratings)??30 Grabs Today. 18734 Total Grabs. ??????Preview?? | ??Get the Code?? ?? ???????Bl BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS ?

22 Haziran 2007 Cuma

Karbonhidrat Sart!!


Ben genelde hic ekmek yemem, cok cok zorlasam sabah kahvaltilarinda 1 veya 2 dilim en fazla, bu nedenle de yasima ragmen hala 44-45 kg filanim. Ama gecenlerde Milliyet gazetesinde bir yazi okudum ve karbonhidratin vucudumuz icin ne denli onemli oldugunu ogrendim. Eger aranizda benim gibi ekmek yemeyi sevmiyen yada diyetinden tamamen ekmegi cikarmis olanlar varsa buyrun :
" Vucudumuza enerji veren 3 temel besin ogesi vardir; karbonhidrat, protein ve yag. Ekmek temel karbonhidrattir ve gunluk beslenmemizin %55-60'i karbonhidrattan saglanmalidir. Karbonhidratin en kritik onemi kan sekeri seviyesinin ayarlanmasi ile beynin sadece glikoz kullaniyor olmasidir. Karaciger agirliginin %5'i kaslarin agirliginin %1'i oraninda glikojene sahiptir, yani vucudumuzda 300-400 gr kadar bulunur. Karbonhidrat deposu olan glikojen cok uzun sure icin yeterli degildir. Gunluk yeterli karbonhidrat alinmazsa bu depo kullanilmaya baslanir. Eger glikojen deposu tukenirse kandaki seker kullanilir kan sekeri duser. Bu durum kisinin kendini gucsuz, halsiz hissetmesine, bas donmesi ve fenalik hissine sebeb olur. Beyin icinde yeterli glikoz bulunmadigi durumlarda ise artik vucut kas dokusunu kullanmaya baslar. Kaslarin bu sekilde kullanimi son derece tehlikelidir. Sabah ve ogle yemeginde ekmek yemeyip aksam ustu ani acikma ve tatli krizinin sebebi depolarin bosalmasidir. "
Demek bendeki ani acikmalar, tatli krizleri ve gun icindeki kan sekeri dusmelerim hep bundanmis, bir de vucut kitle endeksim cok dusuk oldugu icin ne yazikki zayifladigim zaman kaslarim erimeye basliyor artik ve bunun tek caresi de yeterli protein almakmis. Kaslarinizdan zayifladiginiz zaman 1 gr lik kas kaybi sonucu vucut 2.7 gr su atarmis bu da daha cok zayilamis gorunmenize neden oluyor. Yani kisaca karbonhidrat (gunluk en az 4-5 dilim ki bu da 50-60 gr karbonhidrat saglarmis) tuketmek sart!!Ya da pilav, makarna, biskuvi vs turu seyler yemek lazim. Ayrica kendimden bir bilgi daha veriyim biz ekmegimizi evde yapiyoruz ve tam bugday unu kullaniyoruz cunku un beyazlastikca icindeki b vitamini azaliyor.
Alinti: Milliyet/Diyetisyen Dilara Kocak